01 LIS

Inicijativa grupe roditelja i udruga za jačanje podrške odgojno obrazovnim radnicima koji rade s djecom oboljelom od dijabetesa Tip 1

by Antun Paulin

Donosimo vam inicijativu grupe roditelja i udruga za jačanje podrške odgojno-obrazovnim radnicima koji rade s djecom oboljelom od dijabetesa TIP 1.

Inicijativu je pokrenuo Nino Buić, a cijeli dopis nakon čitanja na dnu možete i preuzeti u .pdf datoteci.

PREDMET: Inicijativa grupe roditelja i udruga za jačanje podrške odgojno obrazovnim radnicima koji rade s djecom oboljelom od dijabetesa TIP 1

Samokontrola
Samokontrola

Obraćam Vam se ispred grupe roditelja (popis u prilogu I.) čija djeca su oboljela od dijabetesa TIP 1 (diabetes mellitus TYPE 1) , a uključena su u odgojno-obrazovni sustav Republike Hrvatske. U posljednjih desetak godina godišnja incidencija dijabetesa TIP 1, kod djece povećala se sa 8,8 na 10 novooboljelih na 100.000 djece godišnje. To znaci da u Hrvatskoj od dijabetesa tipa 1 svake godine oboli od 100 do 120 djece u dobi do 14 godina. Za djecu s dijabetesom TIP 1, od iznimne je važnosti kontinuirano praćenje i dobro reguliranje razine šećera u krvi te time izbjegavanje komplikacija, od kojih neke mogu i ugroziti život djeteta.

Uz roditelje i zdravstvene radnike, veliku ulogu o brizi za tu djecu imaju odgojno obrazovni djelatnici u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama koji svakodnevno preuzimaju na sebe odgovornosti za našu djecu. Velika većina njih prvi se puta susreće s ovom bolešću te odgovornostima koje rad s tom djecom zahtijeva od njih. U većini slučajeva isključiva je zadaća roditelja pružati informacije i davati upute odgojno obrazovni djelatnicima oko brige za djecu oboljelu od dijabetesa TIP 1. Nažalost, uslijed neinformiranosti, straha i nedostatka sustavne pomoći roditelji i djeca oboljela od dijabetesa TIP 1 suočavaju se s teškoćama oko pune integracije njihove djece (npr. Traži ih se da djeca skrate boravak u vrtiću, ne žele sudjelovati u kontroli razine šećera u krvi kod djece, itd.) do otvorene diskriminacije (npr. ohrabrivanje da se dijete ispiše iz vrtića ili onemogućavanje aktivnog sudjelovanja u radu, odbijanje da se dijete vodi na izlete, itd.).

Iznimke su stručni skupovi koji se održavaju u suradnji Agencije za odgoj i obrazovanje te zdravstvenih ustanova, npr. KBC Rebro, Udruga Veliki za male sa šećernom bolešću, itd. Međutim, prema informacijama s kojima raspolažemo riječ je o jednom stručnom skupu koji organizira Agencija za odgoj i obrazovanje sredinom drugog polugodišta (ožujak – travanj). Mišljenja smo da je riječ o premaloj podršci koja dolazi prekasno u školskoj godini. Smatramo kako je odgojno-obrazovnim djelatnicima potrebno više sustavne i kontinuirane podrške za rad s djecom oboljelom od dijabetesa TIP 1.

Stoga Vam se ovim putem obraćamo sa sljedećim prijedlozima:

 1. Povećanje broja stručnih usavršavanja za odgojno-obrazovne djelatnike u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, osiguravanje da se prvo stručno usavršavanje održava odmah na početku svake školske godine (rujan/listopad) te da dva stručna skupa postanu norma i stalni dio Kataloga stručnih skupova AZOO-a.
  Održavanje jednog skupa, u drugom polugodištu nije dovoljna podrška odgojno-obrazovnim djelatnicima koji od početka školske godine moraju raditi s djecom oboljelom od dijabetesa TIP 1. U takvim situacijama, a zbog kasnog održavanja edukacija, najčešće su roditelji jedini izvor informacija i podrške odgojno-obrazovnim djelatnicima koji od početka nastavne godine rade s njihovom djecom.
  Još jedan stručni skup, na temu rada s djecom oboljelom od dijabetesa tip 1, bio bi potreban i za odgojno-obrazovne djelatnike koji ne bi uspjeli prisustvovati na početnoj edukaciju, ali i za one u čijim skupinama ili razrednim odjelima bi bilo novootkriveno dijete s dijagnozom dijabetesa tip 1.
 1. Slanje dopisa Agencije za odgoj i obrazovanje svim ravnateljima vrtića i osnovnih
  škola s ciljem njihovog senzibiliziranja za ovu tematiku te da omoguće svojim djelatnicima sudjelovanje na edukacijama o dijabetesu TIP 1. O ovom prijedlogu informirali smo MZOS- i ASOO.
  Nažalost, roditelji djece oboljele od dijabetesa TIP 1, uz borbu s tom bolešću, nerijetko moraju voditi i brigu o nerazumijevanju, predrasudama i nedostatku podrške od strane ravnatelja (primjerice situacije u kojima ravnatelj ne dopušta odlazak djelatnika na stručno usavršavanje jer je „riječ o samo jednom djetetu“) i dijela odgojno-obrazovnih djelatnika.
 2. Povećanje kvalitete stručnih skupova o dijabetesu TIP 1.
  Iako cijenimo svaki angažman i podršku u dosadašnjim skupovima, mišljenja smo kako postoji prostor za podizanje kvalitete tih skupova te da se edukacije strukturiraju afirmativno i u korist djeteta te kao ohrabrenje djelatnicima u vrtićima i školama, a kako bi se izbjegle zabilježene situacije u kojima su oni nakon edukacije obeshrabreni raditi s našom djecom zbog načina prezentiranja njihovih odgovornosti.
 3. Uključivanja u ove procese udruženja civilnog društva, koje okupljaju roditelje
  djece oboljele od dijabetesa TIP 1
  Veliku ulogu i podršku može pružiti i niz udruženja civilnog društva koje okupljaju roditelje djece oboljele od dijabetesa TIP 1. Navedene udruge imaju iskustva u organizaciji edukacija na ovu temu te su spremne biti partneri AZOO-u u organizaciji stručnih usavršavanja za odgojno obrazovne djelatnike na temu dijabetesa TIP 1.
 4. Osiguravanja trajne podrške odgojno-obrazovnim djelatnicima
  Predlažemo da se krene u proces uspostave mobilnih timova, a po uzoru na timove logopeda, koji bi bili u mogućnosti održavati dodatne edukacije i dati podršku po županijama i školama i van ova 2 termina edukacija.
  Predlažemo da se s organiziranom senzibilizacijom i edukacijom odgojno obrazovnih djelatnika krene već od lipnja, odnosno nakon upisa. U tom dijelu mogu pripomoći predloženi mobilni timovi.
  U ovom dijelu od velike pomoći mogu biti predstavnici udruženja civilnog društva koje okupljaju roditelje djece oboljele od dijabetesa TIP 1.
  U privitku ovog dopisa dostavljam Vam i popis udruženja civilnog društva koje okupljaju roditelje djece oboljele od dijabetesa TIP 1, a koji podržavaju ovaj prijedlog te su spremi aktivno sudjelovati u njegovoj provedbi.
  Za sva pitanja, informacije i daljnje kontakte stojim Vam na raspolaganju.

S poštovanjem,
Nino Buic, mag. educ. hist. et mag. hist


 

Prilog I. Popis roditelja koji su supotpisnici ovog dopisa, a svoje prihvaćanje su
potvrdili elektronskim putem

 1. Mirta Kujundžic, Koradovica 66a, Varaždin Breg, 42204 Turcin
 2. Dora Badurina Šuran, Buraj 6, 52 000 Pazin
 3. Ljiljana Zrakic, Andrije Hebranga 140, 31 400 Đakovo
 4. Ruža Ilic, R. Boškovica 25, 31 500 Našice
 5. Ivana Lazarević , Bračka 26, 52 440 Poreč
 6. Slobodan Lazarević, Bračka 26, 52 440 Poreč
 7. Gordana Kecman, 8. Marta 37, 31309 Kneževi Vinogradi
 8. Gordana Nomo Nemi, Lj. Gaja 4, 40 305 Nedelišce
 9. Maris Jakobušic, Put za Petracu 18a, 20207 Mlini
 10. Mirela Buic, XIV. Podbrežje 6, 10 000 Zagreb
 11. Mirela Ivanovic, Uckina 54, 10 000 Zagreb
 12. Dalibor Ivanovic, Uckina 54, 10 000 Zagreb
 13. Ivica Šuran, Buraj 6, 52 000 Pazin
 14. Vesna Badurina, Kvarnerska 3, Malinska

Prilog II. Popis udruga koji su supotpisnici ovog dopisa te su spremni podržati i sudjelovati u budućim stručnim usavršavanjima, a svoje prihvaćanje su potvrdili elektronskim putem

 1. Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrici – Zadar,
  Daniela Cvitanovic, predsjednica
 2. Udruga dijabetičara Mellitus Rijeka,
  Adriana Modrušan, predsjednica udruge
 3. Udruga Slatki život Dubrovnik, Željko Jaković, predsjednik udruge
 4. 3L, Udruga za skrb djece s posebnim zdravstvenim potrebama 3L,
  Klub slatki ko šecer, Zagreb, Zrinka Babić
 5. Zagrebačko dijabetičko društvo,
  Klub roditelja ZDD, Paša Muharemagić Selimbegović
 6. Dijabetička udruga Tar-Vabriga,
  Jadranka Radojković, predsjednica
 7. Slatki Samoborci,
  Ksenija Kolman Goreta, predsjednica
 8. Udruga dijabeticara Virovitice,
  Zdenka Vajtner, predsjednica
 9. Splitsko dijabeticko društvo,
  Branko Lulić, predsjednik

 

Cjelikupni dopis možete preuzeti OVDJE.

Leave a Comment

© 2017 WordPress Theme. Powered By Bitlers
error

Sviđa vam se naša stranica? Proširite glas svima.