26 RUJ

Kako do novo ostvarenih prava za dijabetičare do 18 godina u Hrvatskoj

by Antun Paulin

Postupak ostvarivanja prava na povečan broj trakica za djecu do 18 godina.

Ažurirana verzija 3. 

Kao što već vrapci na grani pjevaju: Zagrebačko dijabetičko društvo je kao članica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga uz podršku drugih udruga, struke i medija uspješno ostvarilo inicijativu da se osobama do 18 godina poveća godišnja količina trakica sa maksimalnih 2.000 na maksimalnih 2.500 trakica. Zahvaljujemo HZZO-u što je uvažio naše argumente i omogućio osjetljivoj skupini dodatna prava.

Upravno vijeće HZZO-a je na svojoj sjednici 23.10.2015. u rekordno kratkom roku, potvrdilo odluku nadležnog povjerenstva o povećanju. Odluka je stupila na snagu 8 dana po objavi u Narodnim novinama, tj. 23.11.2015.

Postupak:

1) Potrebno je kod izabranog liječnika opće medicine izvaditi uputnicu za pedijatra-specijalistu-endokrinologa i redovan pregled.

2) Da bi ostvarili pravo na dodatne trakice, u novoj povijesti bolesti specijalista treba navesti da trebate 2.500 trakica godišnje zbog „loše regulacije“.

(Učinili smo sve da prema HZZO-u komuniciramo činjenicu da upravo dobro regulirana djeca troše najviše trakica, ali kao što vidite, na tome će još trebati raditi. Za sada treba koristiti činjenicu da i djeca sa dobrim HbA1c mogu biti loše regulirana zbog učestalih hipoglikemija).

3) Nakon što spremite odgovarajuću „povijest bolesti“ od specijaliste u džep, potrebno je posjetiti svojeg izabranog Liječnika Opće Medicine  (LOM) radi nove doznake

4) Vaš izabrani liječnik sada na novu doznaku slobodno može napisati 625 trakica!   (4 x 625 trakica = 2.500 godišnje).
(I dalje dolazi u obzir zaokruživanje (upute su  OVDJE), tj. da LOM izda jednu doznaku na 650, pa za 3 mjeseca na 600 trakica. Ipak, s obzirom na to da je većina proizvođača smanjila pakiranja trakica, preporučamo da se barem u početku držite “čudesne” brojke od 625 po doznaci)

Ukoliko izabrani liječnik ne prihvati vaše argumente – predočite mu odluku Upravnog vijeća HZZO-a objavljenu u Narodnim novinama i budite odlučni. Izabrani liječnici su pod velikim pritiskom kontrole iz HZZO-a, stoga moraju jako paziti na svaku izdanu uputnicu, doznaku ili recept. Zato pomognite svom doktoru, sebi i sljedećim dijabetičarima – donesite ispisanu odluku Upravnog vijeća HZZO-a objavljenu u Narodnim novinama.

 

U nastavku potražite PDF dokument za ispis. Najbitnija je zadnja, dvanaesta stranica, na samom dnu:
Link na službeni pdf na stranicama Narodnih novina je – OVDJE

Preneseno sa www.zadi.hr 26.09.2016

 

Leave a Comment

© 2017 WordPress Theme. Powered By Bitlers
error

Sviđa vam se naša stranica? Proširite glas svima.