01 PRO

Piloti aviona sa dijabetesom

by Antun Paulin

Iako nije strogo vezano uz roditeljstvo, objavljujemo članak koji pokazuje kako se i s dijabetesom može ostvariti “visoki” ciljevi. Kako sam i sam u avionskom okruženju, tako me naravno interesira sve u vezi s letenjem, pogotovo s upravljanjem malim, privatnim, avionima.

Dobiti dozvolu privatnog pilota, zapravo nije problem. Potrebno je završiti tečaj osnova letenja – teorijski dio (baš kao i u auto školi!), potrebno je odraditi praktični dio nastave, što uključuje trenažne letove kako bi se familijarizirao s letenjem i procedurama koje se moraju poštovati (baš kao i u auto školi!), i treba proći medicinsku provjeru tj biti psiho-fizički sposoban to napraviti (skoro kao i u auto školi!).

Kod zadnje stavke mi, dijabetičari, dolazimo do problema, jer je dijabetes karakteriziran kao kontra indikacija za bavljenje jednim po mom mišljenju vrlo atraktivnim aspektom života.

Kod ovog stava Hrvatska nije usamljena, međutim stvari se razvijaju na bolje.

Douglas Cairns
Douglas Cairns

Na samoj konferenciji (IDF congres 2013 Melbourne, Australia) bilo je i predavanje na temu „Piloti aviona sa dijabetesom“, koje je održao naš stari znanac, Douglas Cairns, kojega je dijabetes „zahvatio“ kao profesionalno vojnog pilota.
1989. Douglas je bio pilot britanskog kraljevskog zrakoplovstva (Royal Air Force-RAF) kao pilot mlaznog aviona, u 25 godini, kada mu je dijagnosticiran dijabetes, izgubio je svoju letačku karijeru.
2000. godine ponovo je dobio dozvolu za letenje u SAD kao privatni pilot, a 2003 je završio projekt Diabetes World Flight, prvi let oko svijeta napravljen od strane pilota sa Tip 1 dijabetesom.

 

Ograničenja na letenje osoba sa dijabetesom su globalno na snazi.

  • Samo pet država dozvoljava privatno letenje osoba s dijabetesom ovisnim o inzulinu(USA, Velika Britanija, Canada, Australia & Israel).
  • Samo dvije države dozvoljavaju komercijalno letenje (Kanada i Velika Britanija)
  • Velika Britanija je predstavila sistem evaluacije pilota 2012. godine

Kampanja koja je pokrenuta, kako bi se ljudima sa inzulin ovisnim dijabetesom dozvolilo letenje je pokrenut.

Prvi let kojim se je pokušalo podići svjesnost o dijabetesu i pilotima koji boluju od istoga bio je zbilja impresivan. 26.300 nautičkih milja (48.707 Km), 22 države, 63 leta, 187 letačkih sati.

Glavni cilj je bio podizanje pozitivne svjesnosti o dijabetesu i promoviranje ključne poruke prema tijelima lokalne vlasti zaduženim za pitanje letenja (Kod nas CCAA- Croatian Civil Aviation Authority), a to je Individualna procjena bazirana na jednakim mogućnostima.

Slijedeći let je bio po svim državama SAD-a, uključujući i polarne predjele. Bilo je još letova kao let po Britanskoj obali 2011, kada je u 3500 km oboren rekord u brzini.

Septembar 2012 održan je UK diabetes let u formaciji (4 zrakoplova sa pilotima s dijabetesom koji su letili u formaciji).

Sve ovo je moguće samo i isključivo ako se vodi računa o medicinskim stanjima pojedinca. Koji su medicinski uvjeti za pilotsku dozvolu dijabetičara? Mora biti dobra kontrola u globalu, ne smiju biti prisutne druge diskvalificirajuće komplikacije, i ne smije biti nedavnih neobjašnjivih hipoglikemija.

Kako osigurati sigurno letenje?

  • Provjerom GUK-a 30 minuta prije polijetanja zrakoplova, svaki sat tijekom leta i 30 minuta prije slijetanja (SAD i UK imaju isti protokol)
  • Rezultati mjerenja moraju biti u granici između 5,5 mmol/l i 16.5 mmol/l
  • Ukoliko je rezultat ispod 5,5 mmol/l konzumirati 15g brzo djelujućih ugljikohidrata

Udruženje „Piloti sa dijabetesom“ oformljeno je 2007, pokušavajući uvjeriti vlasti da dozvole komercijalno i privatno letenje sa dijabetesom. Koristili su Kanadsko odobrenje za komercijalno letenje sa dijabetesom kao primjer. Također su se koristili primjerom SAD-a, gdje je dozvoljeno privatno letenje s dijabetesom. Promoviraju načelo Individualne procjene bazirane na jednakim mogućnostima. Ostvaruju se kontakti u SAD, Kanada, Australia, Južnoj Africi & diljem Europe.

Naravno, bilo je i problema. Dva puta je zaustavljeno certificiranje osoba oboljelih od dijabetesa, te nakon uvjeravanja i objašnjavanja zašto je to diskriminacija, ponovo je odobreno da možemo letjeti u Velikoj Britaniji.

Kako dalje?

Pokrenuta je i kampanja za odobrenje komercijalnog letenja za osobe sa inzulin ovisnim dijabetesom u SAD.

EASA (European Aviation Safety Agency) je najavila sastanak za veljaču 2014, kako bi se diskutiralo o smjernicama o inzulin ovisnom dijabetesu i pilotskim dozvolama. Postoji mogućnost da se načela iz Velike Britanije počnu primjenjivati diljem Europske unije, uključujući najnoviju članicu – Hrvatsku.

U srpnju 2014 planira se dolet pilota sa dijabetesom na sastanak sa svakom članicom EU i njihovim vlastima za ovo područje, kako bi se lobiralo za jednakost svih ljudi, i kako bi svaka osoba imala individualnu procjenu. Douglasa i ekipu ćemo dočekati nadamo se još u zračnoj luci, te se nadam ne mukotrpnim pregovorima sa vlastima u Hrvatskoj, a svi znamo da to ponekad nije lako.
(Nažalost iz tehničkih razloga nije realizirano. Očekujemo drugi pokušaj 2016. ili 2017. godine. (Op.a.))

Za one željne detaljnije o projektu, pozivamo Vas da posjetite web stranice projekta Flying with diabetes.

 

Leave a Comment

© 2017 WordPress Theme. Powered By Bitlers
error

Sviđa vam se naša stranica? Proširite glas svima.