12 LIP

Zaštitni pregled na aerodromu

by Antun Paulin

Većina nas prije ili kasnije mora putovati avionom.

Sigurnosni pregled na zračnoj luci
Sigurnosni pregled na zračnoj luci

Bilo to privatno ili poslovno uvijek se javljaju ista pitanja, kako, gdje spremiti potrošni materijal, da li skidam pumpu itd.

Prenosim moje osobno mišljenje kako se putuje, a proputovao sam dosta, te ću vam iznijeti neka svoja iskustva iz profesionalnog života, pošto se bavim sigurnošću na zračnoj luci.

Svi putnici, njihova ručna i predana prtljaga moraju biti zaštitno pregledani prije ulaska u sigurnosno osjetljiva i štićena područja aerodroma.


Primarni cilj zaštitnog pregleda je otkrivanje i sprječavanje:

  • unošenja zabranjenih predmeta u zaštitno ograničeni (štićeni) prostor i (kasnije) u zrakoplov, te
  • mogućeg izvršenja djela nezakonitog ometanja (npr. otmice zrakoplova, sabotaže ili napada eksplozivnim sredstvom).

Zaštitni pregledi obavljaju se na zaštitnim točkama, ručnim pregledom, pomoću tehničkih sredstava (x-ray) i/ili kombinacijom navedenih metoda.

Predmete koje nije dozvoljeno unijeti u zrakoplov možete provjeriti Popisu zabranjenih predmeta. O predmetima/tvarima za koje ne možete sa sigurnošću utvrditi da li su dozvoljeni za prijevoz, informirajte se kod svog prijevoznika ili agenta kod kojeg ste kupili putničku kartu.

Prilikom dolaska na pregled, vaše sve stvari stavljate u RTG uređaj radi kontrole. U RTG ulaze vaši ruksaci, torbe, vrećice, dječje igračke,…

Inzulinska pumpa, senzori (koji su prikopčani na tijelo) NE STAVLJAJU SE U RTG UREĐAJ!!!

Metal detektor vrata
Metal detektor vrata

Dakle ja osobno inzulinsku pumpu ne skidam zbog pregleda, međutim važno je upozoriti djelatnika na sigurnosnom pregledu PRIJE PROLASKA kroz metal detektor vrata da imate medicinsku opremu (medical equipment). U pravilu inzulinska pumpa i senzori ne aktiviraju alarm.

Postoji mogućnost da će vas odabrati za nasumičan dodatni pregled, te će s detektorom provjeriti i inzulinsku pumpu. Taj postupak je kompletno bezopasan za svu opremu, pa i za pumpu.

Inzulin, lijekove koje svakodnevno koristite, te barem dio potrošnog materijala (za 3-4 dana) obavezno nositi u ručnoj prtljazi. Ukoliko putujete na duže vrijeme, dio potrošnog materijala spakirajte u predanu prtljagu, a ovaj manji dio za nekoliko dana OBAVEZNO nosite u ručnoj prtljazi.

Inzulin NE SMIJE biti stavljen u redanu prtljagu zbog vrlo niskih temperatura. Inzulin nosite isključivo u ručnoj prtljazi.

Prilikom pregleda na pojedinim zračnim lukama instalirani su i uređaji za pregled cijelog tijela (full body scanner) te možete biti zatraženi da prođete kroz taj uređaj. Inzulinska pumpa vjerojatno neće biti problematična s uređajem, međutim ukoliko se nešto desi s pumpom uslijed prolaska kroz uređaj garancija vam ne vrijedi.

Uređaj za pregled cijelog tijela (full body scanner)

Ja osobno odbijam proći kroz navedeni uređaj i tražim da se napravi ručni pregled. Do sada nisam nikada imao problema s tim mojim zahtjevom, zaštitari shvaćaju o čemu se radi te vas ili pregledaju ručno, dodatnim detektorom ili vas jednostavno puste dalje.

Ukoliko bi i nadalje imali problema s zaštitarom možete zahtijevati ( a po mom mišljenju i morate!) razgovor s supervisorom ili s nadređenim zaštitarom, kojemu se onda sve objasni.

Ponavljam moj osobni stav: Inzulinsku pumpu NE SKIDAM zbog zaštitnog pregleda. To je uređaj koji me drži na životu. Doslovno!

Potvrda o dijabetesu, na engleskim jeziku, povijest bolesti i/ili neki drugi dokaz da bolujete od šećerne bolesti je uvijek dobrodošao i preporučujem da imate uvijek uz sebe.

Sretan vam put, i pošaljite koju sliku u grupu Roditelji mladih dijabetičara.

Leave a Comment

© 2017 WordPress Theme. Powered By Bitlers
error

Sviđa vam se naša stranica? Proširite glas svima.