16 KOL

Libre od danas i u Hrvatskoj

by Antun Paulin

Revolucionarna tehonologija za mjerenje šećera u krvi napokon je dostupna i na hrvatskom tržištu. Nakon dvije godine borbe inicijativa ‘Život s manje boli’ uspjela je u svojemu naumu, pa dijabetičari od danas i u Hrvatskoj mogu bezbolno i kontinuirano mjeriti glukozu.

S nestrpljenjem je Lucija došla po svoj senzor. Već 15 godina živi s dijabetesom, a bolno ubodi za nju su napokon – stvar prošlosti. Mjerim šećer 4 ili 5 puta dnevno i mogu samo u tim trenucima znati koliki mi je šećer, a šta se s mojim šećerom događa u međuvremenu nitko ne zna. Taj aparat će mi točno to omogućiti da cijeli dan mogu pratiti šta se s mojim šećerom događa, rekla je Lucija Mušćet.

Riječ je o revolucionarnoj tehnologiji, koja brzo, bezbolno i kontinuirano mjeri šećer u krvi. Brzo mjerenje olakšava život dijabetičarima.

Do sada smo imali samo pravo na 4 trakice dnevno za mjerenje glukoze u krvi. Sada s ovom tehnologijom možemo glukozu izmjeriti 1440 puta dnevno. Naravno ova je tehnologija malo manje precizna, ali ta količina mjerenja je fantastična, istaknuo je Davor Skeledžija, portal nainzulinu.com.

I dostupna samo izabranima. Mi smo puno raspravljali o tome, pravo na senzor imaju djeca od 4-18 godine, trudnice, slijepe osobe, diajbetičari tipa 1 i svi oni koji kontinuirano primaju više od 4 doze inzulina dnevno, rekao je Lucian Vukelić, ravnatelj HZZO-a.

Njih je oko 10 000, i iako više ne moraju po senzor u inozemstvo, ni u Hrvatskoj nije svugdje dostupan. Po prvi puta je jedno serijsko pomagalo dobilo tako limitiranu distribuciju. Nažalost, dogovorili su da će u samo 29 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj smještenih u otprilike 20 gradova pacijenti moći realizirati svoje doznake, ističe Ana Soldo, Hrvatska lječnička komora.

Senzor će se moći nabaviti samo u Bontechovim trgovinama, za sada ne i u ljekarnama. Pa će neki pacijenti po svoje spasonosne uređaje morati putovati.

 

Preneseno sa hrt.hr

Leave a Comment

© 2017 WordPress Theme. Powered By Bitlers
error

Sviđa vam se naša stranica? Proširite glas svima.