01 STU

Piloti s dijabetesom komercijalno smiju letjeti u SAD-u.

by Antun Paulin

Federalna uprava za zrakoplovstvo namjerava pilotima s dijabetesom koji su liječeni inzulinom dozvoliti komercijalne letove avionima, rekao je službenik Ministarstva prometa koji je razgovarao s CNN-om.

Novi protokol, koji bi mogao biti najavljen već sljedećeg tjedna, omogućit će pilotima s dijabetesom koji su liječeni inzulinom da se prijave za medicinsko uvjerenje prvog ili drugog razreda koje je potrebno komercijalno upravljanje zrakoplovima.

Od 1996., pilotima s dijabetesom koji su liječeni inzulinom dopušteno je da djeluju kao piloti zrakoplovom u Sjedinjenim Državama, ali samo na privatnim letovima. Oni nisu mogli djelovati kao piloti na avionima ili drugim komercijalnim letovima. FAA je zadržala taj položaj čak i dok su zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade postupno dopustile pilotima koji imaju dijabetes da komercijalno lete pod uvjetom da u pilotskoj kabini postoji drugi pilot.

Udruženje vlasnika zrakoplova i pilota, koje je podržalo promjenu, pozdravilo je tu odluku.

“Mnogi privatni piloti koji su ovisni o inzulinu lete sigurno od 1996. godine. Uz medicinski napredak, poput kontinuiranog praćenja glukoze, uz odgovarajuće protokole, predlažući FAA prijedlog trebao bi pomoći mnogim visoko kvalificiranim pilotima da komercijalno lete”, rekao je Jim Coon, stariji potpredsjednik grupe za državnička pitanja.

Fotograf: Alan Grubelić

Zabrinutost je bila da pilot s dijabetesom može pretrpjeti epizodu visokog ili niskog šećera u krvi tijekom leta, što bi potencijalno moglo dovesti do izvanredne situacije ako pilot izgubi svijest ili izgubi kontrolu nad zrakoplovom. Posebno opasne su epizode niskog šećera u krvi, poznate kao hipoglikemija. Iz tog razloga, FAA je smatrala suviše rizičnim dopustiti pilotima s dijabetesom koji su liječeni inzulinom za kontrolu komercijalnog zrakoplova.

“Hipoglikemijski događaj, koji može rezultirati narušenom kognitivnom funkcijom, napadajima, nesvjesnošću, pa čak i smrću, koji se događaju u pilotskoj kabini komercijalnog leta, može dovesti u opasnost stotine pojedinaca”, napisala je FAA u podnesaku suda početkom listopada, u parnici koju je pokrenuo pilot koji želi olakšati pravila o medicinskoj potvrdi. Piloti s dijabetesom koji ne zahtijevaju liječenje inzulinom značajno su niži rizik od ozbiljnih epizoda niskog šećera u krvi.

Ali napredak u liječenju dijabetesa i liječenju šećera u krvi smanjio je taj rizik, navela je FAA u sudskom podnesku 7. listopada. “Nedavni napredak tehnologije i medicinske znanosti, dijabetologije, omogućio je FAA-u da razvije protokol zasnovan na dokazima mogu identificirati podskupinu podnositelja zahtjeva s niskim rizikom čija je glikemijska stabilnost dovoljno kontrolirana, a također osiguravaju da ovi piloti mogu sigurno održavati kontrolu dijabetesa tijekom komercijalnog leta “, napisao je Michael Berry, savezni zračni kirurg.

Kontinuirani monitori glukoze koji stalno prate šećer u krvi sada su dostupni, dok su poboljšanja inzulinskih pumpi omogućila lakšu i pouzdaniju isporuku inzulina, između ostalih opcija.

FAA je odbila komentirati navedeni podnesak.

Piloti s dijabetesom koji su liječeni inzulinom zainteresirani za prijavu na medicinske potvrde prve i druge klase(Class I i Class II) morat će pružiti sveobuhvatnu medicinsku pozadinu i pokazati povijest učinkovitog upravljanja šećerom u krvi. Ukoliko dobiju odobrenje, piloti će dobiti posebnu medicinsku potvrdu.

“Zabrane prekrivanja temeljene samo na dijagnozi nikada nisu prikladne, čak ni na sigurnosno osjetljivim mjestima”, navedeno je u izjavi dostavljenoj CNN-u Američka dijabetičke udruge (ADA).
“Nisu sve osobe oboljele od dijabetesa sposobne upravljati komercijalnim zrakoplovom, ali sigurno je da neke jesu, i treba im pružiti individualnu procjenu njihovog zdravstvenog stanja i kvalifikacija.”

Udruženje kompanijskih pilota (Airline Pilots Association), najveća svjetska udruga pilota zrakoplovnih tvrtki, priopćila je kako je odluka odavno prekasna. “ALPA je zadovoljna time što će FAA provesti ovu dugotrajnu promjenu politike koja će omogućiti pilotima koji ovise o inzulinu da nastave karijeru u zrakoplovnoj industriji”, rekao je za sindikat u izjavi za CNN.
“ALPA se već godinama zalaže da se FAA pridruži svjetskoj zajednici država koje su revidirale stajalište o završetku karijere pilotima kojima je dijagnosticiran dijabetes [koji su liječeni inzulinom], te do sada nisu mogle nastaviti sa liječničkim potvrdama prvog razreda(Class I).”

Objevljeno na CNN dana 31.10, 2019 u 21:28 CET
Preuzeto sa CNN web stranice. Izvorni tekst napisao: Oren Liebermann, CNN

Leave a Comment

© 2017 WordPress Theme. Powered By Bitlers
error

Sviđa vam se naša stranica? Proširite glas svima.