19 LIS

Što uvijek moramo imati na dohvat ruke?

by Aleksandra Marović

Imamo puno novih članova a vjerujem i puno starih malo aktivnih koji su prošli edukacije kakve su prošli ali ono što vam možda jesu a vjerojatno nisu rekli je jedno od osnovnih pravila u životu sa dijabetesom – Pazite na Murphiev zakon !!

Potrošni materijal.
I aparatić je potrošni materijal i može se pokvartiti.

NIKAD nemojte imati samo 1 aparatić za mjeriti šećer i samo 1 kutiju trakica i samo 1 kutijicu inzulina u frižderu.

Barem 2, a poželjno i 3 aparatića da ako vam je išta sumljivo možete provjeriti na drugi aparat ili čak na drugu kutiju trakica. Jer i aparatić se može pokvariti ili imati žutu minutu i pokazati tko zna što. trakice mogu biti ovlažene i inzulin može biti pokvaren. UVIJEK imati rezervu ! Razlike mogu biti velike i po život opasne. Super je što nas ima i šta većina nekog poznaje ili će pitati tu i netko će uskočiti, ali morate misliti na svoje dijete i biti spremni kao da ste na pustom ostrvu.

Svakako preporučam imati i aparatić i trakice za mjerenje ketona u krvi. Ne u mokraći – to je da izvineš sra… koje se nekad koristilo , koje pokazuje što je bilo prije x sati a ne ovog trena kada vam je dijete u infektu ili virozi, povraća ili s visokim šećerima već satima. Jedini za sada aparatić u HR za to je od Abbota a može se mjeriti i na Libre.
Imate pravo godišnje na 300 trakica iz mokraće ILI na 50 trakica za mjerenje ketona iz krvi ( djeca do 18 g) Uzmite na doznaku onih 300, a u apoteci zamjenite za ove iz krvi dobit ćete ih gotovo 100 umjesto 50.

Glucagen – valjda to ne moram naglašavati ali doma u frižderu obavezno ga imajte, poželjno u školi, a kad se putuje i u ruksaku.

U Hr bar toga možemo dobiti koliko treba dakle nema isprike da nemate rezervu.

Ako netko nema dodatni aparatić samo se treba javiti zastupniku i poslat će vam. U apoteci možete zamjeniti neki stari za novi ili pitati u udruzi. Ima načina, ne treba kupovati.

Nakon nekih upita ove dane čini mi se da je trebalo naglasiti neke stvari a ponavljanje je majka mudrosti.
😉

Sretno svima!

Leave a Comment

© 2017 WordPress Theme. Powered By Bitlers
error

Sviđa vam se naša stranica? Proširite glas svima.